SADAKO SASAKİ’NİN HAYAT ÖYKÜSÜ

Ayrı başlıkla; SADAKO SASAKİ’NİN HAYAT ÖYKÜSÜ

Hiroşimalı binlerce küçük kızdan biridir Sadako Sasaki. 1945'te ABD'nin atom bombası Hiroşima'daki evlerinin bir mil uzağında patladığında iki yaşındaymış henüz. Yaralanmamış, hastalanmamış.  Okuluna gidiyormuş güzel güzel. Ancak 12 yaşına geldiğinde hastalanmış birdenbire.  Doktorlar, Sadako'ya 'atom bombası hastalığı' adı verilen kan kanseri teşhisi koyduğunda; uzun yaşamı, umudu, şansı ve mutluluğu simgeleyen turnaların efsanesi canlanmış yeniden.  'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre, hasta birisi eğer kâğıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirecek ve onu sağlığına kavuşturacaktır.  Bunun üzerine Sadako, hastalığını cesaretle karşılayıp, kâğıt turnaları katlamaya koyulmuş. Katlarken de konuşmuş turnalarıyla:  "Kanatlarınıza 'huzur' yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz."  Ancak küçük Japon kızın kısacık yaşamı 1000 turnayı katlamaya yetmez. 25 Ekim 1955 günü 644 kâğıttan turnayı, 645'e tamamlayamadan ölür. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler.  O günden bu yana turna kuşu barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olur.  Arkadaşları Sadako'nun ve atom bombasından ölen bütün çocukların anısına bir anıt hayal etmeye başlarlar. Gençler ülkenin her yanında bu proje için para toplar. Sonunda hayalleri gerçek olur ve 1958'de Hiroşima'da Barış Parkı'nda Sadako'nun anıtı törenle açılır.  O günden bu yana her yıl Barış Günü olan 6 Ağustos'ta dünyanın dört bir yanından çocuklar yaptıkları kâğıttan bin turna kuşunu Sadako'nun Hiroşima'daki anıtına gönderirler. Çünkü Sadako'nun anıtındaki yalvarış, aynı zamanda tüm çocukların ortak duygusudur:  "Bu bizim duamız, dünyada barış istiyoruz."   Meydan meydan, cadde cadde, sokak sokak, ev ev uçuşan, alanlarda 'Savaşa hayır' diye haykıran, evlerin ampullerinde barış için bir dakika karanlık olan turna kuşları tüm dünyadaki yandaşları gibi 'Biz bu savaşı durdurabiliriz', 'Savaşı halka sor' diyerek belki de şimdiye kadar yapılan özgüveni en güçlü bir eylem sürecini gerçekleştiriyorlar.
Bilinen ilk origami kitabı da bu efsaneyle ilişkili bir kitaptır. Bu kitap, 1797 yılında Japonya’da yayınlanmış olan “Hiden Senbazuru Orikata”dır. Kitapta 1000 turna katlamanın sırları anlatılır.



Ünlü şair Nazım Hikmet Sadako için bir şiir yazmıştır;
SADAKONUN TURNALARI
Kapıları çalan benim, kapıları birer birer. 
Gözünüze görünemem, göze görünmez ölüler.
 Hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar. 
Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim yok. 
Şeker bile yiyemez ki kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver. 
Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler                                                                            N.HİKMET
Barış İçin Turna Kuşları Japonya'ya Ulaştı


KONAK Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu üyesi çocukların barış dilekleri ile yaptığı bin turna kuşu Japonya'ya ulaşırken, bu ülkeden çocuklara teşekkür mektubu geldi. Mektupta barışçıl bir dünya inşa etmenin, tüm dünyanın ortak çabası ile olabileceği vurgulandı.
'Barış İçin Diren Çocuk' projesi kapsamında Konak Kent Konseyi Çocuk Hakları Çalışma Grubu tarafından başlatılan, “Barış için bin turna kuşu" etkinliği hedefine ulaştı. Grup üyesi çocuklar tarafından savaşta ölen çocuklara dikkat çekmek için kağıttan yapılan bin turna kuşu Japonya'ya ulaştı. Turna Kuşları, 2. Dünya Savaşı'nda nükleer bombanın atıldığı Hiroşima'daki Barış Parkı'nda yer alan Sadako Sasaki Anıtı'nda sergilenecek.
Turna Kuşlarının ulaştığı Japonya'dan çocuklara teşekkür mektubu ve turna kuşlarının sergilendiği anıttan fotoğraflar geldi. Hiroşima Barış Parkı Barış Destek Bölümü Direktörü Katsumi Suesada, tarafından gönderilen mektupta, kuşların anıta sunulduğu belirtilerek "Atom bombasında ölen pek çok kurbanın başına gelen trajedinin tekrarından kaçınmak için, nükleer silahların olmadığı barışçıl bir dünya inşa etmeye çalışıyoruz. Bu sadece bizim çabalarımızla değil, tüm dünyanın desteği ve dayanışması ile başarılabilir. Bu doğrultuda, sizin hareketinizi ve barış için olan arzunuzu takdir ediyoruz. Hiroşima’nın yaşadıklarını ve barış için olan ümitlerinizi kalbinizde tutmaya devam etmenizi diliyoruz, sağlığınız ve aktivitelerinizdeki her başarı için en samimi dileklerimizi sunuyoruz" denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Konak Kent Konseyi Çocuk Çocuk Hakları Çalışma Grubu da 'çocuklar ölmesin' ve 'tüm dünya çocukları için barış' dilekleri ile yola çıktıklarını belirterek "Turna kuşları barışa uçarken hiçbir çocuk vatansız kalmasın, bombalardan kaçarken sularda boğulmasın, artık çocuklar ölmesin diyerek turna kuşlarının uçlarına kayıklar yaptık" denildi.
"BARIŞ DİLEĞİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Barış çağrılarının Japonya'ya ulaştığının ifade edildiği açıklama şöyle sürdürüldü:
"Proje grubu olarak barış dileğimizden vazgeçmeyeceğiz. Turna kuşu yapmaya ve anlatmaya devam edeceğiz. Hayallerimiz var, barış kültürünü yayabileceğimiz bir birlik kurmak istiyoruz. Ama en çok büyüklerin bizi duymasını, görmesini ve çocukların barış için direnmek zorunda kalmamasını diliyoruz."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ORİGAMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

DÜNYADA ORİGAMİ ÖRNEKLERİ